Loading

BIBLIOTHEEKKAST ASR

bibliotheekkast, asr verzekeringen, centraal museum utrecht, demonteren en verplaatsen, hout
bibliotheekkast, asr verzekeringen, centraal museum utrecht, demonteren en verplaatsen, hout
bibliotheekkast, asr verzekeringen, centraal museum utrecht, demonteren en verplaatsen, hout

Deze bibliotheekkast was onderdeel van de interieurbetimmering in de vergaderzaal van de directie van het hoofdgebouw van de Levensverzekerings-maatschappij ‘de Utrecht’ aan de Leidseweg 2 te Utrecht. De bouw was gereed in 1902. In 1974 werden de gebouwen in deze straat gesloopt om plaats te maken voor winkelcentrum Hoog Catharijne. De betimmering van de directiekamer werd uitgenomen en opgeslagen op de zolder van het stadhuis. De eigenaar werd het Centraal Museum Utrecht. In de jaren 90 werd de kast opgebouwd in een voormalig pompstation van Vitens (waterleidingbedrijf) in Soestduinen. Eind 2016 moet de kast bij Vitens weg. Wij kregen de opdracht om de kast te demonteren en te verpakken om op te slaan in depot.

Eerst werd een tekening gemaakt om alle onderdelen te kunnen duiden en nummeren.

Daarna werd de kast gedemonteerd en verpakt.

In 2017 kwam de verzekeringsmaatschappij ASR tot een accoord met het Centraal Museum en kon de kast in hun hoofdkantoor weer opgebouwd worden. Vanwege de uitzonderlijke maten, 10,50 m bij 5,50 m was de meest geschikte plek in een vide tussen meerdere verdiepingen.

Er is een vrijstaande wand gebouwd waar aan de ene zijde de bibliotheek is opgebouwd. Aan de andere zijde zijn een aantal lambriserings-schotten en profiellijsten uit de voormalige vergaderzaal geïntegreerd met nieuwe profielen om een lambri te creëren.

Omdat de bibliotheek tussen twee muren was ingebouwd waren er geen afgewerkte zijkanten. Van massief eikenhout hebben wij frames met panelen gemaakt om nieuwe zijkanten te creëren. De profielen zijn overgenomen van de profielen van de kast.