Loading

Commode Marquetrie

antiek restauratie, hout, restauratie, conservering, houtwerk, meubelrestauratie, restaureren, 17de eeuws object, commode, bijzonder object, haarlem, amsterdam
antiek restauratie, hout, restauratie, conservering, houtwerk, meubelrestauratie, restaureren, 17de eeuws object, commode, bijzonder object, pierre moulin, haarlem, amsterdam

Deze commode werd in Parijs gemaakt omstreeks 1700. Aan de onderzijde bij elke poot staat het stempel ‘PM’ wat mogelijk de meester Pierre Moulin zou kunnen zijn die in deze tijd actief was.

De marquetrie (inlegwerk) bestaat uit florale motieven en mascerons die in zeer veel onderdeeltjes uitgezaagd zijn in verschillende houtsoorten. Het fond of achtergrondfineer is ebbenhout. De kern of basismateriaal van het meubel is massief naaldhout, de ladezijkanten en bodems zijn van dun massief notenhout. Blad en zijkanten waren gescheurd en zeer veel fineer kwam los. Enkele stukjes ontbraken.

Wij hebben de oude lijm onder de marquetrie van gerehydrateerd en aangevuld met een verdunde gelatinelijm-oplossing. Daarna is de marquetrie met warme, flexibele drukplaten weer aangeperst. Hierdoor hoefden we de fineer niet los te nemen om deze opnieuw te lijmen. Ontbrekende stukjes zijn bijgemaakt en geretoucheerd. De afwerking is een dun laagje schellak met was.