Loading

Piet Kramer kast

De kast, ontworpen door Piet Kramer in de jaren 1918-19, uitvoering Randoe Haarlem, kwam in twee delen ons atelier binnen. Om het meubel uit een bovenhuis via de trap te kunnen krijgen waren de poten afgezaagd. De kast is gemaakt van triplex en multiplex, belijmd met eikenhout fineer. Randen en profielen zijn van massief eiken. De buitenkant zag er uit als verouderd blank eiken.

In opdracht van het Stedelijk Museum hebben we de poten weer aan de kast bevestigd en de verdwenen kleur gereconstrueerd naar de kleur die wij op de binnenzijde aantroffen. In het oeuvre van Piet Kramer komen meer groepen meubels voor die een monochrome beitskleur hebben. Bekend zijn de meubels met een zwarte, rode of oranje kleur in de collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Aan de binnenkant van de deuren was een donkergroene kleur te zien. Ook het gedeelte van de kastromp dat door de deuren was afgedekt door de sponning van de deuren, had dezelfde groene kleuren. Hieruit hebben wij geconcludeerd dat de hele kast groen gebeitst moet zijn geweest, maar dat de kleur door invloed van licht volledig verbleekt en veranderd is.


De kast is te zien in de collectiecatolugus
‘The furniture Stedelijk Museum Amsterdam’ Pagina 233 en 426
Of bekijk de kast in de online collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam:

Bekijk de collectie